Er is inmiddels veel bekend over kanker en werk. Veel kennis en inzichten zijn opgedaan door wetenschappelijke onderzoek. In deze sessie wordt een overzicht gegeven van wetenschappelijke kennis, vertaald naar praktische inzichten en handvatten voor werkgevers en werknemers.
Saskia Duijts (senior onderzoeker Amsterdam UMC) neemt ons mee in een reis door 70 jaar kanker en werk onderzoek. Aan de hand van prikkelende stellingen wordt een overzicht gegeven van wetenschappelijke kennis. Wat zijn factoren die van invloed zijn op kansen op een succesvolle re-integratie? En waar kunt u als werkgever of werknemer zelf het verschil maken?
Vervolgens wordt een stap gemaakt naar de huidige Corona realiteit. Er wordt een overzicht gegeven van kennis over de invloed van Corona op kanker(patiƫnten) en werk. Dit wordt vanuit verschillende perspectieven belicht.
– Allereerst de algemene cijfers: wat is de invloed van Corona op het aantal kankerdiagnoses? Wat schuilt er achter deze cijfers? En wat zijn eventuele consequenties? Amber Zegers (PhD student Amsterdam UMC) geeft een korte weergave van de huidige kennis, vertelt het verhaal achter de cijfers, en beschrijft de consequenties van Corona op de start van haar onderzoek (de STEPS studie).
– Vervolgens komt de invloed van Corona op lopend kanker en werk onderzoek aan bod. Kete Klaver (PhD student Antoni van Leeuwenhoek) zoomt in op haar eigen onderzoek (de i-WORC studie) en vertelt welke onverwachte wendingen genomen moesten worden door de Corona pandemie. Welke invloed heeft Corona op het verloop van haar wetenschappelijk studie? En hoe wordt dit ervaren door deelnemers aan deze studie?
– Tot slot worden ervaringen vanuit de praktijk gedeeld. Machteld de Bont (Groep Werk & Kanker) geeft aan waar de voornaamste knelpunten vanuit de praktijk liggen. Tegen welke problemen lopen werknemers met kanker aan bij re-integreren in deze Corona-tijd. Welke belemmeringen worden ervaren door werkgevers. En belangrijker: wat zijn mogelijke oplossingen voor deze belemmeringen? Hoe kan je stappen vooruit blijven zetten in de re-integratie, ondanks de Corona belemmeringen? En wat is goed verzuimmanagement in tijden dat er voornamelijk vanuit huis wordt gewerkt? Er wordt een impressie gegeven vanuit het werkveld, waarin u ook de kans krijgt om uw ervaringen en oplossingen in te brengen.
Doel van de sessie:
Een overzicht geven van wetenschappelijk kennis over kanker en werk, waarin de vertaalslag naar praktische handvatten centraal staat.
Inzicht geven in kennis naar de invloed van Corona op:
kanker in het algemeen onderzoek naar kanker en werk re-integratietrajecten (het perspectief van de werknemer en het perspectief van de werkgever, vanuit de praktijk belicht).