
Als leidinggevende heb je een essentiële rol bij de begeleiding van een medewerker met kanker. Maar hoe vul je die in? Hoe voer je gesprekken zonder ongemak en hoe voorkom je dat je aarzelt om initiatief te nemen? Wat kun je doen om onnodig verzuim te beperken en de werknemer te laten voelen dat deze waardevol is op de werkvloer? En hoe begeleid je het team? Leidinggevenden en experts delen hun ervaringen en geven praktische tips.
Gedurende de hele sessie kun je via de chat vragen stellen aan de sprekers.
Thema’s
Een expert zet uiteen met welke thema’s je als leidinggevende te maken krijgen en hoe je hiermee om kunt gaan:
- De do’s & dont’s voor communicatie met medewerkers met kanker.
- Een goed gesprek met de medewerker; hoe doe je dat nu écht?
- Verschillende behoeften in de verschillende fasen van begeleiding: na de diagnose, tijdens de behandeling en bij de re-integratie.
- Hoe werk je samen met o.a. de bedrijfsarts?
- Wanneer moet je een medewerker stimuleren of juist afremmen in het werk?
- Hoe weet je wat een medewerker nodig heeft?
- Hoe ga je om met late effecten zoals vermoeidheid, wanneer de medewerker weer aan de slag is gegaan?
Ronde tafel met leidinggevenden
- Ingrid Schäfer-Poels, hoofdcommissaris van de Regionale Politie Eenheid Limburg. Zij is leidinggevende en krijgt zelf in 2020 de diagnose borstkanker. Ze vertelt wat dat doet met haar als werknemer én als leidinggevende.
- Ilona Schelle, Head of IT supervision bij De Nederlandse Bank, kreeg als leidinggevende verschillende keren te maken met kanker in haar team.
- Jeroen Mol, operationeel directeur bij Landal GreenParks, had een druk-druk-druk leven toen hij op zijn 46e de diagnose kanker kreeg. Het gaat nu goed met hem, maar de ervaring leidde ertoe dat hij zijn leven anders heeft ingericht. Hij werkt nog steeds hard, maar wel anders.
- Paul van Rijn, directeur financieel advies bij de Rabobank, werd in 2020 ziek en onderging bestralingen, chemo en operaties. Op zijn werk was in dezelfde tijd een reorganisatie gaande, waar hij zijn weg in vond. Met zijn ervaringen wil hij graag anderen helpen.
- Michiel Greidanus is onderzoeker bij het Coronel Instituut voor Arbeid en Gezondheid (Amsterdam UMC). Zijn onderzoek richt zich op het bevorderen van de arbeidsparticipatie van mensen met kanker.
- Sabine Wernars is initiator van het Borstkankersymposium, moderator van de Facebookgroep Kanker en Werk en oprichter van Stichting Jij Speelt de Hoofdrol.
- Machteld de Bont is directeur van Care in company, dat maatwerk oplossingen rondom kanker & werk biedt aan werkgevers.
SCHRIJF JE IN
Gouden tips
We sluiten af met de gouden tips voor leidinggevenden, om een medewerker met kanker het beste te ondersteunen.
Sprekers
- Ingrid Schäfer-Poels
- Ilona Schelle
- Jeroen Mol
- Paul van Rijn
- Sabine Wernars
- Michiel Greidanus
- Machteld de Bont